Over het koor

 

Het Gaasperdams Gemengd Koor is een vierstemmig koor en heeft ongeveer veertig leden. Het koor wordt geleid door dirigent  Frank Hameleers. Vaste pianist bij de repetities is Rolf Wolfensberger. Het repertoire bestaat uit meerstemmige klassieke koorwerken van uiteenlopende componisten en uit verschillende periodes. Onder de ingang Vorige Concerten op deze website treft u uitgebreide informatie aan over het repertoire dat de afgelopen jaren uitgevoerd werd.
Elk jaar verzorgen wij in samenwerking met professionele solisten en begeleiding een of twee concerten in Amsterdam en nemen met een kort optreden ook deel aan de jaarlijkse Korendag in Monnickendam.

 

Dirigent Frank Hameleers
Frank Hameleers studeerde zang en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Max van Egmond en Jan Pasveer. Als tenor was hij vast verbonden aan het Groot Omroepkoor. Frank dirigeert verschillende koren, zoals het KCOV Amsterdam, het Oratoriumkoor Bennebroek, en het Open Hofkoor in Amstelveen. Incidenteel werkt hij ook met het koor van de Nationale Opera&Ballet en het Nederlands Kamerkoor.

Vaste begeleider pianist en organist Rolf Wolfensberger
Rolf Wolfensberger studeerde orgel bij Jacques van Oortmerssen en piano bij Ronald Brautigam aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij is als kerkorganist te horen tijdens de maandelijkse Solderviering in Museum Ons lieve heer op Solder in Amsterdam. Rolf treedt ook op als solist bij de concerten van het Gaasperdams Gemengd Koor.

Hoe het begon
Het koor werd in 1986 opgericht door dirigent en organist Kees Verkerk in de toen nieuwe stadswijk Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost. In deze periode werden met name de wat grotere klassieke koorwerken uitgevoerd. Ook verzorgde het koor de kerstvieringen met gedetineerden in de Bijlmer Bajes.  Vanaf 2005 heeft George Bretz het koor op deskundige wijze geleid, van 2009 tot 2015 was zangpedagoge Thea Bakker de vaste dirigent. Onder deze beide dirigenten lag het accent meer op uitvoering van het liederen repertoire.