Over het koor

Het Gaasperdams Gemengd Koor is een vierstemmig koor en heeft ongeveer veertig leden. Het koor wordt geleid door dirigent  Frank Hameleers en Jeroen Koopman ondersteunt de koorrepetities op de piano. Het repertoire bestaat uit meerstemmige klassieke koorwerken van uiteenlopende componisten en uit verschillende periodes. Onder de ingang Vorige Concerten op deze website treft u uitgebreide informatie aan over het repertoire dat de afgelopen jaren uitgevoerd werd.
Elk jaar verzorgen wij in samenwerking met professionele solisten en begeleiding een of twee concerten in Amsterdam en nemen met een kort optreden ook deel aan de jaarlijkse Korendag in Monnickendam.

 

Dirigent Frank Hameleers
Frank Hameleers studeerde zang en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Max van Egmond en Jan Pasveer. Als tenor was hij vast verbonden aan het Groot Omroepkoor. Frank dirigeert verschillende koren, zoals het KCOV Amsterdam, het Oratoriumkoor Bennebroek, en het Open Hofkoor in Amstelveen. Incidenteel werkt hij ook met het koor van de Nationale Opera & Ballet en het Nederlands Kamerkoor.

Pianist en organist Jeroen Koopman

Jeroen Koopman begon op zevenjarige leeftijd met pianoles bij zijn vader, Arthur Koopman. Van hem kreeg hij ook zijn eerste orgellessen. Recentelijk studeerde Jeroen af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Ook volgde hij een studie kerkmuziek en nam deel aan diverse masterclasses. Jeroen treedt op als concertorganist, werkt mee aan opera- en theaterproducties, en geeft pianoles aan de muziekschool in Haarlem. Op een YouTube kanaal publiceert hij zijn eigen video's.

Korte geschiedenis
Het koor werd in 1986 opgericht door dirigent en organist Kees Verkerk in de toen nieuwe stadswijk Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost. In deze periode werden met name de wat grotere klassieke koorwerken uitgevoerd. Ook verzorgde het koor de kerstvieringen met gedetineerden in de Bijlmer Bajes.  Vanaf 2005 heeft George Bretz het koor op deskundige wijze geleid, van 2009 tot 2015 was zangpedagoge Thea Bakker de vaste dirigent. Onder deze beide dirigenten lag het accent meer op uitvoering van het liederen repertoire. Organist en pianist Rolf Wolfensberger was tot oktober 2019 ruim twintig jaar de vaste begeleider bij de koorrepetities. Daarnaast trad hij ook op als een zeer gewaardeerd solist bij alle concerten van het koor.