Over het koor

 

 

Het Gaasperdams Gemengd Koor is een meerstemmig klassiek koor uit Amsterdam Zuidoost en telt rond de dertig leden. Onder leiding van dirigent Frank Hameleers en met medewerking van pianist en organist Jeroen Koopman repeteren wij op de dinsdagavonden voor onze jaarlijkse concerten in de Dominicuskerk van Amsterdam of de Engelse Kerk aan het Begijnhof in Amsterdam en in 2024 in de Van Houtenkerk in Weesp.
De programmering van de concerten is wisselend, soms is het een liederenprogramma, soms valt de keuze op een groter koorwerk. 

 

Dirigent Frank Hameleers
Frank Hameleers studeerde zang en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Max van Egmond en Jan Pasveer. Hij was bijna dertig jaar als tenor vast verbonden aan het Groot Omroepkoor. Als gastdirigent werkte hij met professionele koren in België, Duitsland en Nederland. Frank geeft cursussen stem- en koorvorming en dirigeert verschillende amateurkoren.

 

Pianist en organist Jeroen Koopman

Jeroen Koopman begon op zevenjarige leeftijd met pianoles bij zijn vader, Arthur Koopman. Van hem kreeg hij ook zijn eerste orgellessen. Jeroen vervolgde zijn lessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. Als concertorganist speelde Jeroen op verschillende belangrijke podia, waaronder de Grote of St. Bavokerk te Haarlem en het Koninklijke Concertgebouw te Amsterdam. Ook speelde hij diverse soloconcerten in het buitenland. Daarnaast is hij vaste begeleider van verschillende koren. Ook heeft hij een YouTube-kanaal  waar hij zijn eigen video's publiceert.  

Korte geschiedenis
Het koor werd in 1986 opgericht door dirigent en organist Kees Verkerk in de toen nieuwe stadswijk Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost. In deze periode werden met name de wat grotere klassieke koorwerken uitgevoerd. Ook verzorgde het koor de kerstvieringen voor gedetineerden in de Bijlmer Bajes.  Vanaf 2005 heeft George Bretz het koor op deskundige wijze geleid, van 2009 tot 2015 was zangpedagoge Thea Bakker de vaste dirigent. Onder deze beide dirigenten lag het accent meer op uitvoering van het liederen repertoire. Organist en pianist Rolf Wolfensberger was tot oktober 2019 ruim twintig jaar de vaste begeleider bij de koorrepetities. Daarnaast trad hij ook op als een zeer gewaardeerd solist bij alle concerten van het koor.